Jälleen on testattu, tällä kertaa sähköauton kanssa.
Osallistuimme K-Raudan kanssa Volkswagenin tekemään testiin, jossa selvitettiin, miten kuomun valinta perävaunua vedettäessä vaikuttaa sähköauton toimintamatkaan. Aerodynaaminen Juncar kuomu vei 10% pidemmälle. Testissä käytettiin kahta Muuli 1400SX perävaunua varustettuina aerodynaamisella Juncarin kuomulla ja perinteisemmällä, tilavammalla ja kantikkaammalla Jaxalin kuomulla.
Volkswagen suoritti 44 km:n testimatkan ID.4 -täyssähköautoilla, jotka olivat varustettu 77 kWh akulla.
Ilman perävaunua autojen laskennallinen toimintamatka 80 km/h ajonopeudella oli 579 km ja 100 km/h ajonopeudella 461 km.
Kun sähköautojen perään kytkettiin 200 kg:n kuormalla lastattu kuomullinen Muuli 1400 SX perävaunu, ja lähdettiin ajamaan 80 km/h ajonopeudella, autojen toimintamatkat olivat aerodynaamisella Juncar kuomulla 403 km ja Jaxal kuomulla 370 km.
Testin toisessa vaiheessa ajonopeus nostettiin 100 km/h, joka vaikutti merkittävästi Volkswagen ID.4 Pro -sähköauton kulutuslukemaan ja toimintamatkaan.
Ajonopeudella 100 km/h toimintamatkat olivat aerodynaamisella Juncar-kuomulla 308 km ja Jaxal kuomulla 273 km.
Testin tuloksesta voidaan päätellä, että perävaunua ja kuomua hankittaessa kannattaa kiinnittää huomiota perävaunun rakenteen lisäksi myös kuomuun. Aerodynaamisempi kuomu mahdollistaa sähköautoilijalle noin 10 % pidemmän toimintamatkan verrattuna periteisempään kantikkaampaan kuomuun.
Juncarin valmistamia Muuli perävaunuja ja Juncar-kuomuja myy Suomessa K-Rauta.
Kuva: K-ryhmä